Zupa bałkańska z bakłażanem

1 bakłażan
500 g pomidorów (najlepiej podłużnych)
500 ml ostrego przecieru pomidorowego z kartonika
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
1 jogurt grecki
sól, pieprz
½ łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
Bakłażana pokroić ( ze skórką ) w kostkę, posolić i pozostawić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez kilka minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Smażyć, aż pomidory rozpadną się. Wszystko przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przecier pomidorowy, opłukanego i odsączonego bakłażana, doprawić solą , pieprzem i cukrem. Dusić, aż bakłażan zmięknie, ale nie rozpadnie się (ok. 20 min.). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać przegotowanej wody. Ciepłą zupę nalewać do miseczek, na środek położyć łyżkę jogurtu (wyjąć wcześniej z lodówki).

2 Komentarze

  1. Zupa idealnie nadaje się na letnie dni. Jest smaczna i oryginalna zarazem. Moi młodzi goście byli zachwyceni (a wcale nie jest łatwo podbić serca młodych ludzi zupą!!!!!). Dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.