Pasta z bakłażana (Bułgaria)


2 bakłażany
2 papryki (żółta i czerwona)
2 pomidory
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
bagietka
Bakłażany ponakłuwać (patykiem do szaszłyków) i razem z papryką upiec w piekarniku, ok. 30 – 40 min. (skórka papryki powinna się lekko przypalać). Po wyjęciu z piekarnika paprykę natychmiast włożyć do foliowych woreczków i zostawić na 10 – 15 min. Bakłażany wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Z papryki zdjąć skórką i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Czosnek z solą utrzeć w moździerzu, następnie dolewać powoli oliwę nadal ucierając.
Wystudzone bakłażany pokroić w kostkę, dodać utarty czosnek i zmiksować, dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory, doprawić solą, wymieszać i podawać z grzankami z bagietki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.