Bakłażan z pastą pomidorowo – paprykową


2 bakłażany
½ kg pomidorów (lima, lub paprykowe)
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 małe opakowanie gęstej, kwaśnej śmietany, ewentualnie jogurt grecki
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
Bakłażany pokroić w podłużne plastry, posolić z obu stron, zostawić na 20 – 30 min., następnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i grillować w piekarniku, lub na patelni grillowej ok. 5 – 7 min.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć 5 min. dodać czosnek, ale smażyć go tylko przez kilka sekund, ponieważ przy dłuższym smażeniu robi się gorzki, a następnie wlożyć sparzone i obrane ze skórki pomidory. Dusić, aż pomidory rozpadną się i sok odparuje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
Plastry bakłażana układać na półmisku, posolić, na każdy położyć łyżkę sosu i łyżeczkę śmietany. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Przystawka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.