Bakłażan z chorizo

1 bakłażan
1 mozzarella
2 pomidory
120 g chorizo (może być kindziuk)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i zostawić na 20 – 30 min. Następnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i grillować (na patelni grillowej lub w piekarniku).
Pomidory, mozarellę pokroić w plasterki.
Układać piramidki: bakłażan, chorizo, pomidor, mozzarella, bakłażan, chorizo, pomidor, mozzarella, bakłażan. Piramidki ostawić w naczyniu żaroodpornym, w każdą wbić po 2 wykałaczki i piec przez ok. 20 min. w temp. 180⁰C.
Z tej porcji wychodzą cztery piramidki.

8 Komentarze

    • Najlepiej w Hiszpanii : )), ale u nas też chorizo jest dostępne w dobrych delikatesach. Najlepsze jest chorizo iberico. Ostatecznie można użyć kindziuka, musi to być wędlina o wyrazistym smaku.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.