Kebabczeta (Bułgaria)

250 g wieprzowiny
250 g wołowiny
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ szkl. wody
½ łyżki soli
pieprz, papryka ostra mielona, suszony cząber
2 łyżki oliwy
Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki, przyprawy oraz wodę i wyrobić wszystko na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Następnie formować podłużne kiełbaski zanurzając ręce w zimnej wodzie. Posmarować każdą oliwą i piec na patelni grillowej (ok. 10 min.), lub w piekarniku 200⁰C przez ok. 20 min. Potrawę podaję z kulkami ziemniaczanymi, sosem koperkowym i salsą z pomidorów.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.