Zupa z kurek

30 dag kurek
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
1 średni ziemniak
1 mała cebula
1 łyżka masła
Liść pora i lubczyku
kilka łyżek kwasu z kiszonej kapusty
1/3 szkl. śmietany 30%
sól, pieprz
5 szkl. wody
Obrane warzywa razem z liściem pora i lubczyku zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Następnie wrzucić kurki i nadal gotować. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do zupy. Kilka ugotowanych kurek wyjąć do dekoracji. Zupę zmiksować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą , całość doprawić solą, pieprzem i kwasem z kapusty, który nada zupie wyrazistości, ale nie zdominuje smaku. Wszystko zagotować, na koniec dodać śmietanę.

4 Komentarze

    • Zupa wygląda znakomicie, wypróbuję przepis przy najbliższej okazji, a zdjęcia … genialne : )
      Pozdrawiam

  1. Zgadzam się z Krystyną – zupa wygląda wyśmienicie, a zdjęcia w „Historiach ze smakiem” są tak smakowite, że można tylko żałować, że świat wirtualny to nie rzeczywistość ;))

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.