Ciasto czekoladowe ze śliwkami

20 dag mąki
10 dag masła
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 czubate łyżki kakao
100 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
70 dag śliwek
2 łyżki brązowego cukru
3 dag płatków migdałowych
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem, dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, kakao. Dodawać po trochu do ciasta dolewając również mleko. Ciasto przełożyć na blaszkę (24×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i układać na cieście skórką do dołu. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180⁰C przez 50 min.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto czekoladą rozpuszczoną z masłem, w kąpieli wodnej.

6 Komentarze

    • Dajemy 100 ml, mleko wymieniłam dwa razy, oczywiście mój błąd, dziękuję za zwrócenie uwagi, pozdrawiam : )

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.