Lentejas (kuchnia hiszpańska)

(4 porcje)

2 szkl. zielonej soczewicy

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 cebule

10 dag boczku wędzonego

1 udko kurczaka, ewentualnie żeberko

1 marchewka

1 ziemniak

1 duży pomidor

½ papryki zielonej

sól, pieprz, oliwa

Soczewicę zalać wodą (ok. 3 cm nad powierzchnię soczewicy) i zostawić na noc. Następnego dnia dodać do soczewicy 1 cebulę pokrojoną w ćwiartki, mięso, boczek, marchewkę pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku oraz liść laurowy, ewentualnie wodę, jeśli soczewica wszystką wchłonęła. Doprawić solą i gotować na bardzo małym ogniu, aby nie pękała. Kiedy soczewica będzie prawie miękka, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Drugą cebulę, pomidora i paprykę  pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie i dodać do ugotowanego lentejas. Wyjąć liść laurowy, ćwiartki cebuli oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.