Drożdżówka z jabłkiem


(foremka 28×35 cm)
2,5 dag drożdży
1 szkl. mleka
1/3 kost. masła
½ szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
3 szkl. mąki
skórka z 1 cytryny
2 jabłka
Drożdże zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać ciepłe mleko, drożdże i mąkę. Ciasto wyrobić, na koniec dodać skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. ( Ja nagrzewam piekarnik do 50⁰C i wstawiam ciasto, piekarnik zostawiam uchylony). Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość przełożyć do foremki, ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki i posypać kruszonką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez ok. 40 minut.
Kruszonka:
50 g masła
½ szkl. cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl. mąki
Cukier rozetrzeć z masłem, dodać mąkę, wymieszać.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.