Paszteciki drożdżowe z grzybami

Przepis na paszteciki pochodzi z Wilna. Do Torunia przywiozła go pani Kalina, tuż po wojnie. Wiem, że wiele osób korzysta z tego przepisu i w wielu toruńskich domach paszteciki wg przepisu pani Kaliny goszczą na świątecznych stołach.
Ciasto:
1 kg mąki
1,5 kost. margaryny
1,5 szkl. mleka
10 dag drożdży
3 jajka
7 łyżeczek cukru
1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w ½ szkl. ciepłego mleka, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić, pozostałe mleko podgrzać. Do miski wsypać ok. ½ kg mąki, sól, dodać margarynę oraz gorące mleko i wszystko wymieszać dokładnie. Dodać drożdże oraz 2 roztrzepane jajka i połowę pozostałej mąki. Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość wyjąć z miski i podsypując pozostałą mąką rozwałkować placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o boku 8-10 cm. Na każdy kwadrat nakładać łyżkę farszu, ciasto zawinąć robiąc kopertę. Paszteciki kłaść na blachę, zlepianą częścią do blachy, smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez 25 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 35 pasztecików.
Farsz:
1,5 kg pieczarek
½ kg białej kapusty
1 szkl. suszonych grzybów
3 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
Kapustę drobno pokroić (ja starłam na tarce, na dużych oczkach), podgotować w niesolonej wodzie, odcisnąć, przesmażyć na oleju, dodać sól i pieprz. Pieczarki, namoczone i ugotowane suszone grzyby oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Po wystudzeniu doprawić solą i pieprzem. To przepis oryginalny, ja pieczarki pokroiłam w ćwiartki, przesmażyłam z cebulą, dodałam suszone grzyby i przepuściłam przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać, masa powinna być pikantna.

2 Komentarze

  1. Mnie także udały się wspaniałe! Polecam wszystkim:) Ciasto wg tego przepisu jest po prostu wyborne! Czekają zamrożone na Wigilię!!! Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.