Roladki z indyka z prosciutto i awokado z salsą

4 porcje
40 dag filetu z indyka
4 plastry prosciutto
125 ml śmietany kremówki
2 łyżki czerwonego pesto
1 łyżka masła + 2 łyżki oliwy
mąka do panierowania
Filet podzielić na 4 porcje, rozbić tłuczkiem, doprawić niewielką ilością soli i pieprzem. Na każdym kawałku kłaść plaster szynki i zwijać roladki, można spiąć metalową szpilką lub wykałaczką. Panierować w mące i zrumienić na gorącym tłuszczu, następnie przełożyć do garnka, wlać śmietanę i dusić ok. 15 minut. Do sosu dodać pesto i wymieszać.
Awokado:
2 dojrzałe awokado
1 pomidor
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
1 mała cebulka
sól, pieprz, sok z cytryny, miód
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć ze skórki posługując się łyżką. Skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniało. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć pestki i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem lub brązowym cukrem. Salsę nakładać na awokado.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.