Deser Danuta

(4 porcje)

1 szkl. czarnych porzeczek

3-4 łyżki cukru

12 małych bezików

125 ml schłodzonej śmietany kremówki

125 g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 szkl. drobnych owoców (borówki, poziomki, czerwone porzeczki)

listki mięty lub melisy

4 gałki lodów waniliowych

Czarne porzeczki zasypać cukrem, zmiażdżyć i gotować na wolnym ogniu, aż masa będzie gęsta, następnie przetrzeć przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny, wymieszać. W każdym pucharku umieścić po 3 pokruszone bezy, następnie nałożyć po łyżce kremu z serka, gałce lodów i polać syropem z czarnej porzeczki, udekorować owocami i listkami mięty lub melisy.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.