Kotlety teksańskie

(5 porcji)

500 g mielonej wołowiny

1 czerwona papryka

2 łodygi selera naciowego

1 cebula

1 ząbki czosnku

2 łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

3 łyżki bułki tartej + 5 łyżek mleka

1 płaska łyżka  przecieru pomidorowego

1 jajko

½ łyżki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

3 łyżki oliwy

Bułkę zalać mlekiem i odstawić. Paprykę, seler, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie, wystudzić. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko i wyrobić, dodać namoczoną bułkę, przesmażone warzywa, kukurydzę, przecier pomidorowy oraz szczypiorek. Z masy formować płaskie kotlety zwilżając ręce w zimnej wodzie.( Z tej ilości będzie 10 kotletów. ) Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 30 – 35 minut. Kotlety można również grillować. Podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

5 dużych, dojrzałych pomidorów

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól. pieprz, tymianek

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i chwilę podgrzewać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Wszystko podgrzewać, aż pomidory rozpadną się i odparuje część soku. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zmiksować wszystko blenderem na gładki sos.

Puree ziemniaczane:

1 kg ugotowanych ziemniaków

100 ml gorącego mleka

4 łyżki masła

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Gorące ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać gorące mleka oraz masło. Wszystko starannie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

1 Komentarz

  1. Właśnie rezydują w mojej lodówce..są tam od wczoraj, ale już nie w komplecie, 4 już pochłonęliśmy. Teksańczycy są zarówno smaczni, jak i miło na nich popatrzeć. Pozdrowionka Kasia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.